Spring til indhold
Hjem » Blog » Nybegynder fejl i WordPress

Nybegynder fejl i WordPress

Når du er nybegynder i WordPress vil du som ofte lave en masse fejl.

Nybegynder fejl i WordPress er helt normalt. Jeg startede selv med at bruge WordPress for mere end 10 år siden. Med tiden har det her herlige CMS/Blog system udviklet sig og er blevet bedre og bedre. Til at starte med var der rigtig mange ting du skulle ændre for at kunne bruge det optimalt som CMS. Det skal du ikke længere, men der er stadig mange ting du skal huske på for at få det bedste ud af det.

WordPress Danmark

Jeg har valgt at skrive denne artikel pga. jeg er medlem af en gruppe på Facebook som hedder WordPress Danmark og ser ofte mange spørgsmål derinde fra nybegyndere som laver nybegynder fejl i WordPress. Derfor vil jeg gerne give en række gode råd og tips.

Nybegynder fejl i WordPress

Tjekliste for nybegyndere i WordPress

  1. Vælg et tema og gør det til dit eget.
  2. Ryd op på hele din hjemmeside.
  3. Brug KUN gode/nødvendige plugins.
  4. Tænk SEO ind fra starten af.

PUNKT 1: Vælg et tema og gør det til dit eget

Hvis du ikke bygger sin hjemmeside op fra starten af, enten med kodning eller brug af Elementor eller Divi, så vælger du gerne et tema. Her laver mange desværre den fejl at de begynder at ændre i temaet for at gøre det personligt. MEN de glemmer at temaet med tiden vil blive opdateret af dem som har udviklet det, og her vil ens ændringer som ofte gå tabt. Derfor bør du lave et børnetema. Grunden til det hedder børnetema eller “child theme” på engelsk, er at temaet man vælger vil være et forældre tema som skal blive liggende på ens database og du laver så et børnetema som du kan ændre i. På den måde går dine ændringer IKKE tabt når udviklerne af dit forældre tema opdaterer deres tema.

Opret børnetema nemt med et plugin

Når du har fundet et tema som du synes er fedt, så skal du lave det til dit eget FØR du begynder at tilpasse/ændre i det. Førhen var det en indviklet proces hvis du ikke var god til at kode eller rode i filerne på dit WordPress installation. MEN DET ER HELDIGVIS FORBI. I dag kan det gøres nemt og hurtigt med et child theme generator plugin.

Der findes mange forskellige plugins og de virker sådan set fint alle sammen, men jeg bruger altid det samme.

Se på billedet hvordan du gør

  1. Tilføj eller add plugin .
  2. Søg efter “childtheme generator”.
  3. Installer og aktiver.

Udfyld “spørgeskemaet” og opret dit børnetema. HUSK at vælge det tema du vil bruge og behold det som forældre tema.

Når du har oprettet dit børnetema vil der ovenover “Udseende” stå dit eget tema navn og du vil kunne ændre i det her. Nu kan du ligeså godt afinstaller generator plugin igen. (Det ligger og fylder på din database og har ingen funktion længere, så væk med det).

Inden vi går videre til punkt 2 er der en anden vigtig ting som er PERMANENTE LINKS.

Dem skal du ind og have ændret så du får en ORDENTLIG og BRUGERVENLIG link struktur. Hvis du eksempelvis har en side som hedder “kaffekopper”, så skal din url adresse gerne hedde: “www.hjemmeside.dk/kaffekopper“. Men for at den kommer til at hedde det skal du ind i indstillinger, vælge permanente links og vælge “navn på indlæg”. Hvis du ikke gør det vil din side komme til at hedde https://hjemmeside.dk/?p=123 og det er noget værre lort for at sige det lige ud.


Punkt 2: Ryd op hele tiden

En anden fejl som mange nybegyndere laver, er ikke at rydde op. Da jeg startede eksperimenterede jeg gevaldigt med diverse temaer og plugins. Men jeg glemte at fjerne de temaer og plugins som jeg ikke brugte. Jeg lod det hele ligge og fylde og opdagede først hvor dumt det var, da et plugin ødelagde en hjemmeside jeg havde lavet. Den sendte mig fejlkoder og jeg var ved at blive vanvittig over at jeg ikke forstod hvad der var galt. Heldigvis har jeg en gammel ven som er datamatiker og han lærte mig om brugen af plugins. Næste punkt handler faktisk om brugen af plugins, så jeg vil ikke komme videre ind på det her, men beskrive det senere i artiklen.

Udover det lærte jeg endnu mere da jeg begyndte at rode med søgemaskine optimering. Det er meget vigtigt at din side er hurtig når det kommer til søgemaskine optimering. Så det er kun en win win situation at rydde op HELE TIDEN.

Hvordan rydder man så op i WordPress?

Nybegynder fejl i WordPress er ofte for meget eksperimentering. Eksempelvis at prøve flere temaer, men glemme at slette dem man ikke bruger. Hav KUN et tema liggende. Som beskrevet i punkt 1 så har du et forældre tema og så laver du et børnetema. Og det er det du skal have liggende. Du eksperimenterer højst sandsynlig med mange temaer indtil du finder et du synes er fantastisk. Mange begår bare den fejl at de ikke fjerner de temaer de ikke bruger. Og det skaber en masse rod. Faktisk så går temaerne indover hinanden og smadrer dit design og udover det, så ligger de og fylder på din database.

Ofte har jeg været nød til at fjerne hele min WordPress installation og starte forfra fordi det har ødelagt for meget med alt det roderi. Så som konklusion: Vælg et tema og væk med alle andre temaer. Start forfra når du har fundet dit ynglings tema. Du kan lave stort set alt om med et tema, alt efter hvor godt det nu er. Personlig elsker jeg Neve og Astra.

Ryd op i billeder, kladder, database m.m. – Der må ikke ligge alt muligt lort og flyde. WordPress kopier og gemmer rigtig mange unødvendige ting. Det er kun godt at den gør det, hvis du nu gerne vil genoprette noget du tidligere har lavet. MEN hvis du ved, at du har styr på, eller når du får styr på det, så er det unødvendigt og gør kun din hjemmeside dårligere. Det bedste er at rydde op manuelt, men det kræver at du ved hvad du laver og ved hvordan et FTP program virker. Men der er også et par plugins som kan hjælpe dig.

WP Sweep
Media Cleaner

INDEN DU BRUGER DEM! Så lav backup hvis du ikke ved hvad du laver. De 2 plugins kan nemlig godt finde på at slette ting som de mener er unødvendige, men som du måske gerne ville ha beholdt. Du kan bruge UpdraftPlus eller andet plugin til at lave backup med.

WP Sweep hjælper dig med at få fjernet kladder, slette ikke godkendte kommentarer, duplikerede data, ikke brugte tabeller m.m.
Media cleaner hjælper dig med at fjerne billeder, video og andre filer som du ikke anvender på din hjemmeside.


Punkt 3: Brug KUN Gode plugins

Men hvad er gode plugins ? Der er MASSER plugins som kan hjælpe med det ene og det andet, men egentlig bør du begrænse brugen af plugins fordi de ofte fylder og gør din side langsom. Mange nybegyndere i WordPress bruger mange plugins for at få deres hjemmeside til at se spændende ud. Det er dog en stor fejl. For helt ærligt, de er unødvendige. Eksempelvis billede slidere kan se fedt ud og give liv på din hjemmeside, men de fylder alt for meget og er egentlig kun pynt. Du kan også have eksempelvis Noptins nyhedsbrev installeret, men igen, det fylder bare og du bør derfor vælge et eksternt nyhedsbrev system som mailchimp.

Jeg har dog et plugin som muligvis tager lidt plads, men det gør det meget nemmere at lave godt indhold. Det hedder Ulitmate Blocks – Jeg har lavet en lille forklaring på hvad du kan bruge det til at designe webdesign med her.


Se eksempel på hvilke plugins som er installeret på gohjemmeside.dk

Her har jeg kun brugt de allermest nødvendige plugins og flere af dem som er installeret kunne jeg i realiteten fjerne hvis eller når jeg ikke bruger dem. En anden fejl der ofte sker i WordPress er at plugins er med til at skabe problemer eller fejlkoder. Ofte når der kommer fejl koder på ens side er det et plugin som gør et eller andet WordPress ikke kan lide, eller plugins modarbejder hinanden. Eksempelvis hvis man har 2 cache plugins. De er jo “konkurrenter” og vil modarbejde hinanden eller skabe det samme 2 gange, hvilket ikke er optimalt.

Hvis du får en fejlkode er måden ofte for at komme det til livs, at deaktiver sine plugins og se om det kan løse problemet.


Punkt 4: Tænk SEO ind fra starten af

Da jeg startede i tidernes morgen gik jeg overhovedet ikke op i SEO (Søgemaskine optimering). For det første var der ikke så meget af det dengang, men det er jo mange år siden efterhånden. Og for det andet sagde det mig ikke noget. Jeg ville bare lave fede hjemmesider og var ligeglad med alt det andet. Men sådan er det ikke i dag. En hjemmeside er intet værd hvis du ikke optimer din side så folk kan finde dig. Eller laver indhold som har kvalitet eller sørger for at folk ser det eller faktisk kan se det.

Jeg har skrevet andre artikler om SEO, så jeg vil ikke komme ind på det i den her artikel, men smide et par links til nogen andre artikler om SEO her.

Det var 4 råd til jer som gerne vil arbejde i WordPress. Jeg håber i kan bruge det til noget.

Del gerne dette på de sociale medier